بعد از بررسی محدودیت های مربوط به تیر در مقاله قبلی حالا نوبت به توضیح روش معرفی تیر بتنی به نرم افزار جهت ادامه مدل سازی میباشد.
برای تعریف تیر وارد منوی Define می شویم.
Define/Frame Section/Add New Property

بعد از وارد شدن به دستور بالا پنجره زیر باز میشود که به توضیح قسمت های آن می پردازیم
Concrete
این قسمت برای ساخت مقاطع بتنی مورد استفاده قرار میگیرد.
Steel
این قسمت هم برای ساخت مقاطع فولادی مورد استفاده قرار میگیرد.
Steel composite
این قسمت جهت ساخت مقاطع مرکب مورد استفاده قرار میگیرد.
Special
این قسمت برای ساخت مقاطع با اشکال خواص در صورت لزوم قابل استفاده میباشد.یکی از کاربردهای این بخش جهت ساخت تیر ها یمنشوری میباشد.
برای تیر بتنی باید مقطع بتنی مستطیلی شکل را در بخش Concrete انتخاب می کنیم.
( Concrete Rectangular)

با انتخاب این گزینه وارد پنجره زیر می شوید که ابتدا باید اسم تیر را وارد کنید.
اکثر مهندسان از اسم هایی مثل B40x50 برای تیر ها استفاده میکنند که حرف B مخفف کلمه Beam به معنای تیر می باشد و در ادامه ابعاد تیر را مورد نظر را مینویسند که هنگام استفاده متوجه بشوند، که مقطع انتخاب شده از چه نوع و چه ابعادی می باشد.
گزینه بعدی انتخاب مصالح می باشد که قبلا در قسمت Define/Material Properties)) تعریف کرده اید که باید مصالح بتنی تعریف شده را انتخاب کنید.

در قسمت Section Dimensions باید ابعاد مقطع را وارد کنید.
ارتفاع مقطع : Depth
عرض مقطع : Width
برای وارد کردن تیر و تعریف آن مانند ستون ها ابتدا به پلان معماری رجوع کنید و با توجه به توضیحاتی که در مقاله های قبلی داده ایم عرض و ارتفاع تیر ها را انتخاب میکنیم.
توصیه میشود عرض تیر ها با عرض ستون ها برابر باشد و طبق تجربه توصیه می شود که ارتفاع تیر ها نیز، با 50 سانتی متر شروع شوند، و طبق نیاز ارتفاع مقطع افزایش پیدا کند.

در قسمت Reinforcment گزینه modify را بزنید، با زدن این گزینه وارد صفحه ای مانند شکل زیر میشوید.

design type
در این قسمت مشخص میشود که مقطعی که ما استفاده میکنیم برای تیر ها یا ستون های بتنی می باشد.وقتی گزینه BEEM را انتخاب میکنید صفحه ای مانند شکل زیر نمایش داده میشود.

Reber material
در این بخش شما باید نوع میلگرد های طولی و عرضی را مشخص کنید که از چه نوع میلگردی استفاده شود .
:Longitudinal bars
نوع میلگرد های طولی که باید از نوع A111 انتخاب شود
:Confinement bars
نوع میلگرد عرضی که باید از نوع A11 انتخاب شود
Cover to longitudinal rebar
قسمت بعدی تعیین مقدار کاور بتن است که طبق آیین نامه و جدول زیر برای مقاطع تیر و ستون بتنی طبق آیین نامه جدید عدد 4 سانتی متر به عنوان کاور در نظر گرفته می شود.

ولی آیا باید همان عدد 4 سانتی متر رو به عنوان کاور میلگرد در نظر بگیریم؟
خیر
توجه کنید که از آنجایی که کاوری که در نرم افزار معرفی میشود از مرکز میلگرد میباشد در حالی که کاوری که در آیین نامه معرفی شده از بر میلگرد خاموت میباشد.
بنابر این با توجه به استفاده از میلگرد نمره ده برای خاموت که معمولا در ایران از همین نمره برای خاموت ها استفاده میشود و همچنین یک سانتی متر فاصله تا مرکز میلگرد طولی تا بر داخلی خاموت ،مجموعه این اعدادمیشود 6 سانتی متر که باید این عدد را در قسمت کاور تیر وارد نماییم.

هنگامی که اولین مقطع ساخته می شود از گزینه Add Copy Property استفاده می شود و باید اندازه و تعداد میلگرد های آن نسبت به مقطع مورد نظر تغییر کنند. با این روش می توانید هر چند تا مقطع که برای سازه مورد نظر لازم دارید را به نرم افزار معرفی کنید.
روش اعمال ضریب کاهش وزن تیر
دلیل در نظر گرفتن مقدار کاهش وزن تیر ها و همچنین فرمول محاسبه آن در مقاله قبلی بیان شده و در این قسمت توضیح داده میشود که چطور باید این مورد را به نرم افزار اعمال کنیم.
در قسمت Modify/Show Modifies وارد میشویم و با صفحه زیر رو به رو میشویم.

اعداد مربوط به Mass وWeight را می توان تغییر داد که با اینکار باعث کاهش حجم و وزن تیر می شوید و این کاهش حجم و وزن باعث سبک تر شدن سازه و کاهش تاثیر زلزله در سازه می شود.
توصیه می شود که حجم و وزن تیر ها 15 درصد کاهش پیدا کند؛ و عدد 0.85 برای آنها قرار داده شود تا باعث سبک تر شدن سازه شود.

با توجه به موارد بالا و رعایت تمامی نکات آیین نامه ای می توانید تمامی تیر های خود را به نرم افزار وارد کنید.
برای تکرار نکردن قسمت آرماتور های تیر، میتوانید تیر ساخته شده را کپی کنید و فقط اسم مقطع، طول و عرض آن را تغییر دهید و به راحتی مقطع تیر بعدی خود را بسازید.